“L’autèntica revolució en la investigació de mercat per Internet és abandonar el qüestionari clàssic”

Entrevista a Germán Loewe, director general de Soluciones Netquest de Investigación, SL

Anna Solana

(Publicat a l’Anella.cat l’01/04/09)

Germán Loewe (Foto ASD)Ho deixa clar des de l’inici, Netquest no és una consultora, és una empresa catalana de “treball de camp en línia” creada el 2001 que proporciona programari, dades i accés a persones per fer enquestes. És proveïdora de les consultores, que són les que tenen l’experiència i el coneixement pel que fa a la investigació de mercat i treballa amb un objectiu clar: fer que la participació en estudis sigui un procés clar, transparent i remunerat.

Internet ha modificat les regles del joc pel que fa l’elaboració d’enquestes per a la investigació de mercat…

Sí, perquè les enquestes han passat de ser cara a cara o per telèfon a fer-se a través de la xarxa de manera molt més automàtica. Això ha representat una gran oportunitat per a empreses com la nostra. Tenim clients de tota mena: instituts d’investigació de mercats, consultores de recursos humans que volen conèixer el clima laboral d’una empresa, bancs que volen sondejar l’opinió dels clients, empreses de mitjans, institucions públiques…

Però la població internauta no es distribueix com la general… No es produeix un biaix en les mostres?

Al principi, el “biaix per cobertura”, com se sol anomenar, era molt gran però cada cop és més petit. El “target” de certs productes està perfectament representat a la xarxa. Per exemple, un comprador d’un mòbil de tercera generació està 100% connectat. Ara, si el que vols és fer un estudi sobre persones grans de poblacions petites i els hàbits de compra de productes d’higiene per a la llar, potser Internet no és la millor solució. No obstant això, val a dir que la indústria té un conjunt d’estudis important que pot migrar cap a Internet. Nosaltres els proporcionem un programari per fer enquestes via web, que es diu “Survey Manager”, i un portal on s’apunten persones de tot Espanya per participar en enquestes, a canvi de punts que bescanviem per regals. N’hi tenim 70.000 ja.

Quin percentatge de participació obteniu amb el vostre sistema?

Arribem al 50% i és molt. Les grans companyies americanes i europees aconsegueixen al voltant del 5%.

Els principals avantatges de la investigació en línia són la reducció de costos per a l’empresa i la velocitat?

Sí, perquè no has de trucar ni enviar exèrcits de persones al carrer. Tot el procés és més automàtic. Però n’hi ha un de menys evident que serà més important a llarg termini. El gran canvi que es produeix amb Internet és que proporciona una tecnologia de recollida de dades amb grans possibilitats. Abans, les dades es recollien en paper i això no donava gaire joc. A l’ordinador, en canvi, pots mostrar vídeos i demanar a l’usuari si li agrada més o menys algun element durant l’emissió, pots canviar les preguntes en funció del que va contestant, virtualitzar escenaris… L’autèntica revolució amb Internet és deixar de banda el qüestionari clàssic i explorar noves vies. Ara aquesta possibilitat representa l’1% de tot el que es fa, però d’aquí a 10 anys serà una realitat, que estalviarà costos.

Fa un any, Netquest va ampliar mercat a Mèxic… Per què no Europa abans?

Vam pensar en Itàlia que era un mercat interessant. Però el nostre plantejament és que d’aquí a pocs anys hi haurà dos o tres grans proveïdors per a cada regió: a Europa, Àsia, els Estats Units i Llatinoamèrica. A Europa ja hi ha companyies, més grans que la nostra, que han crescut molt ràpid. Vam pensar que teníem més oportunitats a Llatinoamèrica, tot i que la penetració d’Internet encara hi és baixa. El mercat hispà més important és Mèxic i vam apostar per intentar-ho allà.

I les perspectives són bones…

Sí, hi tenim un equip de quatre persones i hem creat un portal amb 22.000 mexicans. El percentatge d’estudis de mercat per Internet ara mateix és del 3 o del 5% i ha de créixer fins al 30 o el 40%, com en altres països. Pot ser lent, per les pròpies dificultats del país, però hi ha moltes oportunitats. Passar al 7 o al 8% en un any voldria dir doblar la facturació.

Les xarxes socials obren noves possibilitats d’obtenir informació de la gent… Heu pensat d’explotar aquesta via?

És cert que a les xarxes socials hi ha dades amb molt de valor, però si l’usuari veu que la seva informació serveix per fer negoci, la relació es trenca i marxa cap a una altra banda. A mi m’agrada ser transparent. Crec que la solució és crear un model de valor transparent i estable on la gent sàpiga on és i per quina raó. D’altra banda, és cert que la indústria està explorant nous mètodes d’investigació més 2.0 en què l’usuari pot participar dient-hi la seva a canvi de sortir als crèdits d’un producte, per exemple. És interessant per innovar… Però tampoc no tinc clar que funcioni a llarg termini. Nosaltres el que volem és que la participació en estudis sigui “Nice”. Per això, hem creat una nova marca: Nicequest. Fem que la participació sigui remunerada, que el procés estigui clar en tot moment i sigui transparent i just.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *